Craciunul In Lume




Crăciunul în Ungaria

Naşterea lui Iisus, Crăciunul (25 decembrie) este cea mai mare sărbătoare a creştinilor. Potrivit papei Iuliu I, Crăciunul s-a sărbătorit pentru prima dată în Roma în jurul anului 337, şi de aici s-a răspândit obiceiul în Siria, la Constantinopol. În doar câteva zeci de ani, obiceiul s-a extins asupra întregii lumi creştineşti.
Crăciunul în Finlanda

În prima duminică înaintea naşterii lui Iisus, la începutul anului bisericesc, în bisericile din Finlanda abia mai este loc în picioare. În faţa catedralelor, din an în an, se ridică un pom de Crăciun de 30-40 metri, împodobit cu mai toate podoabele posibile. În bisericile finlandeze nu se cântă niciodată imnul naţional.
În 24 decembrie, exact la ora 12, de pe balconul primăriei, un reprezentant al oraşului proclama "pacea de Crăciun". Aceasta înseamna că de la momentul proclamării păcii şi până la Bobotează celor care tulbură pacea li se aplică pedepse severe. Acest obicei există de aproape 600 de ani şi este valabil pentru întreaga ţară. Cine poate şi vrea, se grăbeşte să asculte rostirea şi să cânte imnul naţional, îmbrăcat în straie de sărbătoare. După amiază se aprind lumânări în cimitire. Seara, în familiile cu copii, soseşte cu multe cadouri Moş Crăciun. Printre mâncărurile servite de Crăciun se numără: şuncă sau curcanul, cartofii, morcovul, pateul de ficat, orezul care conţine o singură migdală. Persoana care mănâncă migdala se va căsători în anul ce urmează. În 25 decembrie se serveşte un fel de peste care iniţial s-a preparat printr-un proces îndelungat. Şi în data de 25 în zori sunt slujbe religioase.

Crăciunul în Anglia

Copiii din Anglia nu îşi primesc cadoul în data de 24 decembrie, ci în 25. Scrisorile pentru Moş Crăciun, care are numele de Santa Claus, în ajunul Crăciunului sunt puse în hornul şemineului, pe şemineu sau în geam, introduse în şosetuţe speciale, în aşa fel încât să fie umplute cu surprize a doua zi dimineaţă.
În 25 decembrie familia engleză se adună la masa festivă şi consumă tradiţională masă de sărbători: curcanul cu castane, raţa coaptă la cuptor şi binecunoscuta budincă de prune. Mult timp în ajunul Crăciunului se consumă doar raţa la cuptor. Conform legendei, cu ocazia Crăciunului din anul 1588, Elisabeta I servea raţă la cuptor când a primit vestea că armata engleză a învins Armada Spaniolă. Tot tradiţiei Crăciunului englezesc îi aparţine şi pacheţelul surpriză numit cracker, care este împărţit la servirea budincii de Crăciun.

Crăciunul în Statele Unite ale Americii

În America pregătirile de Crăciun încep foarte devreme. Prima zi importantă este penultima zi de joi a lunii noiembrie, Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei). De la sfârşitul lunii noiembrie deja se simte spiritul festiv de Crăciun. În binecunoscutul Rockefeller Center, lângă patinoar se împodobesc deja brazi de zeci de metri înălţime.
În centrele comerciale apar zilnic noi ornamente de sărbatori, alături de Moş Crăciun pe sania sa cu reni şi de spiriduşi. De peste tot se simte mirosul de brad, şi se aude colinda "Santa Claus is coming to town..." Un magazin aparţinând lanţului Hallmark vinde pe durata întregului an ornamente de Crăciun. Înainte de Crăciun copiii îl aşteapta pe Santa Claus, la fel ca şi în ţările europene. Fiecare membru al familiei primeşte obligatoriu câte un băţ din zahăr, însă datoria moşului nu se termină aici. Tot el răspunde şi de cadourile de Crăciun, pe care le lasă sub brad, conform scrisorilor pe care le-a primit de la copii, în funcţie de cât de cuminţi au fost pe parcursul anului.

Leapsa - 10 Lucruri





De la Ame Libre : "Numeşte minim 10 lucruri care îţi plac."

*Imi placeee sa ma uit la Supernatural cu maimutzi (Crisina:))) :X
*Il ador pe Jensen Ackles si sa beau cafeaua de dimineata in cana cu poza lui:D:))
*Imi place Craciunul pentru ca oamenii sunt mai buni si radiaza iubirea in jurul fiecaruia
*Imi place ciocolata :x
*Deasemenea ador sa fac cadouri si sa ii surprind placut pe cei ce ii iubesc (desi uneori cam duc lipsa de bani pt cadouri :D)
*Imi place sa citesc carti bune intr-adevar
*Imi place vara pentru ca pot face atatea lucruri care deasemenea imi plac <3 (intelegeti voi ce am vrut sa zic...sper:)))
*Imi place senzatia aia de fluturasi in stomac
*Imi place sa fac oamenii sa rada
*Iubesc viata asa cum e ea...a bitch sometimes but that's the way it's meant to be

Sunt curioasa ce lucruri ii plac si lui SimplyClever
Leapsa pasata :D

Repetabila povară





Cine are părinţi, pe pământ nu în gând
Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând
Că am fost, că n-am fost, ori că suntem cuminţi,
Astăzi îmbătrânind ne e dor de părinţi.

Ce părinţi? Nişte oameni ce nu mai au loc
De atâţia copii şi de-atât nenoroc
Nişte cruci, încă vii, respirând tot mai greu,
Sunt părinţii aceştia ce oftează mereu.

Ce părinţi? Nişte oameni, acolo şi ei,
Care ştiu dureros ce e suta de lei.
De sunt tineri sau nu, după actele lor,
Nu contează deloc, ei albiră de dor
Să le fie copilul c-o treaptă mai domn,
Câtă muncă în plus, şi ce chin, cât nesomn!

Chiar acuma, când scriu, ca şi când aş urla,
Eu îi ştiu şi îi simt, pătimind undeva.
Ne-amintim, şi de ei, după lungi săptămâni
Fii bătrâni ce suntem, cu părinţii bătrâni
Dacă lemne şi-au luat, dacă oasele-i dor,
Dacă nu au murit trişti în casele lor...
Între ei şi copii e-o prăsilă de câini,
Şi e umbra de plumb a preazilnicei pâini.

Cine are părinţi, pe pământ nu în gând,
Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând.
Că din toate ce sunt, cel mai greu e să fii
Nu copil de părinţi, ci părinte de fii.

Ochii lumii plângând, lacrimi multe s-au plâns
Însă pentru potop, încă nu-i de ajuns.
Mai avem noi părinţi? Mai au dânşii copii?
Pe pământul de cruci, numai om să nu fii,

Umiliţi de nevoi şi cu capul plecat,
Într-un biet orăşel, într-o zare de sat,
Mai aşteaptă şi-acum, semne de la strămoşi
Sau scrisori de la fii cum c-ar fi norocoşi,
Şi ca nişte stafii, ies arare la porţi
Despre noi povestind, ca de moşii lor morţi.

Cine are părinţi, încă nu e pierdut,
Cine are părinţi are încă trecut.
Ne-au făcut, ne-au crescut, ne-au adus până-aci,
Unde-avem şi noi însine ai noştri copii.
Enervanţi pot părea, când n-ai ce să-i mai rogi,
Şi în genere sunt şi niţel pisălogi.
Ba nu văd, ba n-aud, ba fac paşii prea mici,
Ba-i nevoie prea mult să le spui şi explici,
Cocoşaţi, cocârjaţi, într-un ritm infernal,
Te întreabă de ştii pe vre-un şef de spital.
Nu-i aşa că te-apucă o milă de tot,
Mai cu seamă de faptul că ei nu mai pot?
Că povară îi simţi şi ei ştiu că-i aşa
Şi se uită la tine ca şi când te-ar ruga...

Mai avem, mai avem scurtă vreme de dus
Pe conştiinţă povara acestui apus
Şi pe urmă vom fi foarte liberi sub cer,
Se vor împutina cei ce n-au şi ne cer.
Iar când vom începe şi noi a simţi
Că povară suntem, pentru-ai noştri copii,
Şi abia într-un trist şi departe târziu,
Când vom şti disperaţi veşti, ce azi nu se ştiu,
Vom pricepe de ce fiii uită curând,
Şi nu văd nici un ochi de pe lume plângând,
Şi de ce încă nu e potop pe cuprins,
Deşi plouă mereu, deşi pururi a nins,
Deşi lumea în care părinţi am ajuns
De-o vecie-i mereu zguduită de plâns.
~Adrian Paunescu~

O poezie care e imposibil sa nu impresioneze si sa dea de gandit...cam trista pentru perioada asta din an dar tousi merita citita...

Supernatural Bloopers




...cu un chibrit încerc să sperii noaptea...



Zilele acestea stateam si ma gandeam la tema urmatorului meu post, ceva legat de ObseSSion, ceva intradevar placut ce va trezi interesul tuturor si nu numai al meu :lol:...Si iata cum my favourite obsession,si anume Supernatural :X,m-a ajutat inca o data..Ce ar fi mai interesant decat niste mici legende urbane in care fiecare se regaseste?Si ca sa fiu sigura ca fiecare dintre voi se regaseste in postul meu am facut rost de un numar mai mare de legende hehe...

My favoruite legend is about Mos Craciun :D ( shhttt it's not a legend kids Santa really exists and it`s cominggg it`s comingg :X :))) ... acum lasand gluma la o parte ,Mos Craciun chiar exista in inimile tuturor fie ca si o amintire...Now here it is :


Mos Craciun


Omul blajin care reuseste sa aduca zambetul pe buzele tuturor copiilor, dar uneori avem nevoie de vis, de magie in viata noastra. Poate ca mercantilismul campaniilor publicitare a abuzat de imaginea lui, dar cu siguranta Craciunul nu ar fi la fel fara el. Poate ca bunatatea unui personaj imaginar ne ajuta si pe noi, simpli muritori sa traim emotia si bucuria de a darui din suflet. Ar fi mai bine, mai frumos sa nu avem nevoie de sarbatori pentru a deveni mai buni ci aceasta dorinta sa izvorasta necesar din sufletul nostru zi de zi. E drept, Craciunul trebuie asociat cu Nasterea Domnului, dar adeseori asteptam cu drag sarbatorile de iarna de dragul mosului. Si cine este si ce face acest Mos Craciun?
Mos Craciun traieste in Laponia alaturi de sotia sa, Craciunita, de spiridusi si de renii sai reni care teoretic nu pot supravietui in acea regiune, dar orice e posibil atunci cand Mos Craciun exista.
Cadourilor sunt pregatite de spiridusii mosului. In micuta fabrica de la Polul Nord, ei realizeaza jucarii in conformitate cu dorintele copiilor. Fiecare copil cuminte care i-a scris lui Mos Craciun isi primeste darul in noapte de Ajun.
Pe 24 decembrie, Mos Craciun porneste intr-o calatorie in intreaga lume pentru a oferi daruri tuturor copiilor. El calatoreste in sania sa magica trasa de reni. Cei 9 reni sunt: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Conducatorul acestora este Rudolph, renul cu nas rosu. In Romania, renii iau de cele mai multe ori forma de... cerbi.

Legenda lui Mos Craciun


Legenda spune ca mosul ar fi fost o persoana rea, inumana. Sotia lui in schimb era miloasa si blajina. Ea i-a oferit adapost Fecioarei Mariei cand aceasta era pe cale sa nasca, dar temandu-se de mania lui Craciun, a ascuns-o pe aceasta in iesle. Craciun, afland de isprava sotiei, s-a infuriat si i-a taiat mainile. Fecioara Maria a facut o minune si i-a lipit bratele Craciunitei. Minunea a avut si efecte secundare, Mos Craciun transformandu-se in omul blajin, milos si jovial pe care il stim astazi.


Cum arata Mos Craciun?


Cu totii stim ca mosul este un personaj simpatic rumen in obraji, cu o burtica prietenoasa si cu barba lunga si alba. El este imbracat intr-un costum alb cu rosu si poarta o curea neagra. Cu toate acestea, portretul arhicunoscut nu a fost acelasi dintotdeauna.
Mosul a fost ilustrat prima data in 1860 de Thomas Nast in cotidianul Harper's Illustrated Weekly. In viziunea initiala, Mosul purta un costum rosu cu nasturi negri. De petele albe de culoare este vinovata compania Coca-Cola. Se pare ca versiunea Mosului care a ramas imprimata in mentalul nostru este cea propusa de compania de bauturi racoritoare.
Mos Craciun a existat, exista si va exista in sufletele noastre toata viata, pentru ca o particica din suflet apartine copilarie fiecaruia din noi.Oamenii care nu-si pastreaza copilaria sunt reci, goi....cum sa-i spun nepoatei mele care are 4 ani ca nu exista Mos Craciun cand in coltul acela tainic din sufletul meu stiu ca exista? Iar magia Craciunului este prezenta si mirifica, ne duce cu gandul la Nasterea Domnului,la Mos Craciun, la renii lui si la cadura caminului! ...Deci, Mos Craciun exista!

FEMEIA ÎN ALB


Legenda vorbeşte despre o tânără femeie frumoasă îmbrăcată în alb care aşteaptă noaptea la marginea drumului. Se spune că aceasta apare numai în prezenţa bărbaţilor infideli. Aceştia o iau în maşină, după care dispar pentru totdeauna.

Femeia în Alb este o fantomă. Se spune că aceasta a luat naştere în momentul în care a aflat că soţul o înşeală, iar într-un moment de nebunie temporară şi-a ucis copiii. Când a realizat ce a făcut, copleşită de durere, s-a sinucis. Spiritul ei a devenit astfel blestemat şi acum nu se poate odihni, bântuind pe pământ ca un spirit răzbunător pentru totdeauna.
Există mai multe legende despre Femeia în Alb în întreaga lume...



BLOODY MARY


În folclorul contemporan, Bloody Mary este o fantomă sau o vrăjitoare care se spune că apare în oglindă atunci când numele ei este spus de trei ori (sau de mai multe ori, în funcţie de versiunea poveştii), de cele mai multe ori ca un joc la petrecerile în pijama. Alte poveşti similare folosesc nume ca Mary Worth, Mary Worthington, Hell Mary, Black Agnes şi multe altele.

În folclorul sau în cultura copiilor, „Bloody Mary” este un joc în care o fantomă cu acelaşi nume se spune că apare în oglindă atunci când este invocată. Cea mai des utilizată metodă prin care participanţii încearcă să o cheme este cea în care persoana trebuie să stea în faţa oglinzii pe întuneric (de cele mai multe ori în baie) şi să îi repete numele de trei ori.

Există mai multe variante ale ritualului. Unele dintre ele presupun scandarea de o sută de ori, la miezul nopţii, frecându-ţi ochii în timp ce te roteşti, cu apa curgând, sau rostindu-i numele de 13 ori cu o lumânare aprinsă. În alte variante ale legendei pesoana care o invoacă trebuie să spună „Bloody Mary, ţi-am omorât copilul!” („Bloody Mary, I killed your son!”) sau „Ţi-am omorât copilul” („I killed your baby”). În aceste variante se crede că Bloody Mary este spiritul unei mame (de multe ori văduvă) care şi-a ucis copiii, sau o tânără mamă al cărui copil i-a fost furat, ceea ce a îndurerat-o profund şi a împins-o la sinucidere. În poveştile în care se crede că Mary a fost acuzată pe nedrept că şi-a ucis copiii persoana care o cheamă trebuie să spună „Cred în Mary Worth” („I belive in Mary Worth”).

Acest joc este similar altuia care implică invocarea vrăjitoarei Bell în oglindă, la miezul nopţii. De obicei, jocul este un test de curaj, deoarece se crede că dacă Bloody Mary este invocată, ea va îl va omorî pe cel care a chemat-o într-un mod foarte violent, cum ar fi tăierea feţei, smulgerea ochilor, îl va face să-şi piardă minţile sau îl va lua cu ea în oglindă. Unele variante spun cred că dacă îi rosteşti numele de 13 ori într-o oglindă la miezul nopţii, ea va apărea şi îţi va da posibilitatea să vorbeşi cu o persoană decedată până la ora 00:01, când Bloody Mary şi persoana cu care ai cerut să vorbeşi vor dispărea. Alte versiuni spun că persoana care o invocă nu trebuie să o privească direct în ochi, ci să se uite la imaginea ei din oglindă; atunci ea îi va dezvălui viitorul în ceea ce priveşte căsătoria şi copiii.

În unele legende Bloody Mary este asociată cu Regina Maria I, cunoscută în istorie drept „Maria cea sângeroasă”, datorită uciderii a cateva sute de Protestanţi. Viaţa reginei a fost marcată de câteva avorturi spontane sau sarcini false. Dacă Maria I ar fi născut un copil, acesta ar fi fondat o succesiune Romano-Catolică şi ar fi continuat persecuţiile religioase ale mamei sale şi după moartea ei. Unele speculaţii spun că avorturile au fost provocate. Ca urmare, unele poveşti spun că regina ar fi înnebunit din cauza pierderii copiilor săi.

Ritualul cu oglinda prin care Bloody Mary este invocată poate fi relaţionat şi cu o formă de prezicere a viitorului ce implică oglinzi şi întuneric care se practica odată de Halloween. Una dintre poveşti spunea că tinerele femei trebuie să urce căteva trepte cu spatele, ţinând într-o mână o lumânare, iar în cealaltă o oglindă, într-o casă întunecată. În timp ce ele privesc în oglindă ar putea vedea chipul viitorului lor soţ sau, în cel mai rău caz, craniul Morţii. Acest lucru semnifica faptul că fata respectivă va muri înainte de a se căsători.


Coarnele de radasca

Au proprietatea magica de a induce stari de bine persoanelor de sex feminin. Din pacate n-am mai vazut goange dastea de cand eram kinder cu idei marete in cap (probabil ca s-au saturat sa le rupa toata lumea coarnele).
Sa vedem cum functioneaza. Pai se iau cateva coarne de radasca si se piseaza bine, bine, bine pana ajung o pulbere fina. Pulberea respectiva se varsa in diverse produse de ordin alimentar care i se servesc EI. Rezultatul ar trebuii sa fie aproximativ egal cu cel pe care il are cantarina pentru vaci.



"The Blair Witch Project" - un film de legenda

O legenda mai recenta si poate cea mai cunoscuta dintre toate este cea a studentilor plecati in cautarea vrajitorii din orasul american Blair. Trei studenti la cinematografie, Heather Donahue, Michael Williams si Joshua Leonard, pleaca in Maryland pentru a face un documentar despre o legenda locala, numita vrajitoarea Blair.

In padurile de langa Burkittsville mai multi copii au disparut fara urma in anii '40, iar lumea inca evita sa mearga prea mult spre inima acelei paduri. Cei trei vor sa gaseasca dovezi care sa arate existenta legendei si pleaca in cautari echipati doar cu doua camere de filmat si cateva lucruri extrem de necesare.

Dupa ce dau de mai multe lucruri infricosatoare si recunosc ca s-au ratacit in padure, acestia intra in panica. Niciunul dintre nu se mai intoarce acasa, singurele marturii ale prezentei lor in acele paduri apar abia peste un an cand este gasita camera lor de filmat. Imaginile de pe caseta sunt transormate intr-un film numit "The Blair Witch Project".



Pentru mai multe legende va recomand serialul SUPERNATURAL :X:X:X ... nu o sa regretati ^_^