Istoria Secreta a Sarutului




*Istoria Secreta a Sarutului de Julie Enfield


"Ne sărutăm cînd ne întîlnim, cînd ne despărţim, cînd iubim. Sărutul exprimă respect, compasiune şi afecţiune. Sărutăm genele adormite ale copiilor noştri de noapte bună şi îi sărutăm cînd fac năzbîtii şi se lovesc, ca să "treacă". Sărutul poate fi un act de pioşenie, sărutăm altare şi temple în momente de adoraţie divină. Un sărut poate fi în preludiu, o pledoarie, o provocare. Sărutăm pentru a pecetlui o promisiune, cum e cazul căsătoriilor, dar sărutăm şi pentru a înşela. Sărutăm pentru a seduce. Pecetluim cu un sărut o scrisoare şi ne pupăm pe bot cîinii.

În fiecare sărut sălăşluieşte promisiunea altor o mie. Ne sărutăm de-a lungul anotimpurilor, generaţiilor şi continentelor; atingem cu buzele fotografii, şuviţe de păr – orice amintire plină de melancolie a unei persoane iubite. Ţuguiem buzele şi cu o suflare ne trimitem pupicurile de bun-rămas prin aer asemenea unei salve de săgeţi ale lui Cupidon. Simţim plăcere cînd atingem cu buzele un pahar dezmierdat înainte de buzele iubitului. Lăsăm urme de buze pe oglinzi aburite. Nu sîntem doar sentimentalişti, sărutam şi din superstiţie: sărutăm zarurile înainte de a le arunca, amuletele ca sa ne poarte noroc, ne sărutăm sub vîsc; sărutăm chiar şi pămîntul care ne stă sub picioare."

Aceasta carte este pur si simplu fascinanta : o meditatie romantica si in acelasi timp o investigatie stiintifica a sarutului inca din cele mai vechi timpuri.Citatul de mai sus descrie cel mai bine cartea si cateva comentarii in plus din partea mea cred ca nu si-ar avea rostul...


In sfarsit nu pot incehia decat cu descrierea pe care fiecare librarie virtuala o ofera acestei carti : <<"Istoria secreta a sarutului" ne ajuta sa intelegem mai bine una dintre placerile lumesti cele mai trainice. Julie Enfield isi poarta cititorii intr-o calatorie in jurul lumii, din perioada preistoriei pana in prezent, surprinzand cele mai fascinante saruturi din arta, literatura, film si fotografie. Ea exploreaza modul in care toate cele cinci simturi intensifica sarutul si dezvaluie chimia deseori suprinzatoare din spatele dorintei. Autoarea e de parere ca "un sarut ne poate spune totul despre iubire". Pasionanta, penetranta si sexy, "Istoria secreta a sarutului" este atat un ghid nepretuit, cat si un dar perfect din iubire.>>

P.S : Are si cateva pasaje mai dirty dar hey totul face parte din minutioasa analiza a sarutului ! hehe ... Enjoy it !

1 Comment:

Anonim said...

good day lady ... ce m-ai luat tare in postul asta ..istoria sarutului .. totusi cred ca desi sarutul are o istorie destul de vasta , fiecare il putem reinventa :))